ΠΙΣΤΑ DOWNHILL

Mοναδική πίστα κατάβασης μήκους 1240 μ και υψομετρική διαφορά 155 μ στο υπέροχο βουνό των Θόλων με θέα το μεσαιωνικό κάστρο κάνουν την κατάβαση βουνού μοναδική εμπειρία .Η πίστα είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο και προσφέρει μοναδική απόλαυση στους αναβάτες αλλά και στους θεατές αφού είναι ορατή στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Η κατάβαση είναι ένας αγώνας ενάντιας στον χρόνο στον οποίο ο αναβάτης προσπαθεί να επιτύχει γρήγορα περάσματα από τεχνικά κομμάτια.

Ο συμμετέχον θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή θέληση καθώς επίσης και άρτια τεχνική οδήγησης ώστε να μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες όπως ρίζες, burms, άλματα, βράχια και κάθε λογής φυσικά εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του.

Οι ταχύτητες αγγίζουν τα 80 χλ/ώρα στην κατηγορία των ανδρών και τα 70 χλ/ώρα στην κατηγορία των γυναικών.ΠΙΣΤΑ ΒΜΧ RACING - FOUR CROSS

Η πίστα είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας ποδηλασίας(UCI). Είναι μήκους 400μ και περιλαμβάνει άλματα όλων των βαθμών δυσκολίας ανεπτυγμένα σε 4 διαδρομές.

Περιλαμβάνει είσοδο - εκκίνηση καθώς και έξοδο τερματισμού.Επιπλέον διαθέτει σύστημα χονομέτρησης,ράμπα εκκίνησης αλλά και νυχτερινό φωτισμό.

BMX

Το ΒΜΧ (Bicycle Motorcross) είναι ένα είδος ποδηλασίας με ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα με μικρές διαστάσεις για να έχει πολύ καλύτερο έλεγχο ο χειριστής τους. Τα ΒΜΧ έχουν μεγάλη αντοχή και προορίζονται για άλματα και τεχνικές φιγούρες σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες.

Το αγώνισμα του ΒΜΧ κάνει το ντεμπούτο του στο Πεκίνο. Περιελάμβανει τον αγώνα ανδρών και γυναικών με υψηλής δυσκολίας τεχνικά άλματα σε πίστα μήκους 400 μέτρων η οποία κατασκευάστηκε από τον καλύτερο κατασκευαστή στο είδος του,μόνιμο συνεργάτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας τον Tom Ritzenthaler.

Το ποδήλατο: Το ΒΜΧ είναι ποδήλατο με μικρές διαστάσεις για να έχει πολύ καλύτερο έλεγχο ο χειριστής του. Είναι ιδιαίτερα στιβαρό, με μεγάλη αντοχή και συνήθως έχει χαμηλά τη σέλα, ψηλά το τιμόνι και βάσεις για τα πόδια στους άξονες των πίσω και εμπρός τροχών, ανάλογα με τη χρήση. Όταν προορίζεται για άλματα είναι πιο ελαφρύ απ' ότι αν προορίζεται για χρήση στο δρόμο, με το βάρος να ξεκινά από 7 κιλά και να φτάνει μέχρι 13. Προτιμάται από ποδηλάτες μικρότερων ηλικιών αφού ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και είναι πιο ευέλικτο.

To BMX προσφέρει μια δραστηριότητα σε όλους εκείνους που θέλουν έναν αθλητισμό που είναι γεμάτος από συγκινήσεις και ενέργεια, είναι συναρπαστικός αλλά διατηρεί και πειθαρχημένη ατμόσφαιρα. Το αγωνιστικό BMX είναι οικογενειακός αθλητισμός γιατί μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ηλικίες εάν το επιθυμούν, δεδομένου ότι υπάρχει μια ομάδα, για κάθε ηλικία. Οι κανόνες και οι κανονισμοί του δίνουν τη δυνατότητα στους φίλους του αθλήματος να εξασκηθούν και να διασκεδάσουν στις κατάλληλα κατασκευασμένες διαδρομές σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τα μέχρι σήμερα γνωστά μέρη διασκέδασης. Το BMX έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση ως ένα από τα ασφαλέστερα, διασκεδαστικά και πειθαρχημένα αγωνίσματα της ποδηλασίας.

Η είσοδος του BMX στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από το 2008, η δυνατότητα διάδοσης του στις μικρές ηλικίες, η ασφάλεια που προσφέρει στους αθλητές λόγω των κλειστών – ελεγχόμενων αγωνιστικών χώρων αλλά και το μικρό κόστος των ποδηλάτων ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία MINOAN ATHLETIC CAMP AE επενδύει στην ανάπτυξη του αγωνίσματος και την διάδοση του στην Ελλάδα.

 

FOUR-CROSS

Στο four-cross (συχνά συναντάται ως “4-cross” ή “4X”), τέσσερις συμμετέχοντες ξεκινάνε μαζί να κατηφορήσουν σε μία πίστα με burms και άλματα. Οι αγώνες είναι πολύ σύντομοι (μεταξύ 30 δευτερολέπτων και ενός λεπτού) και έχουν τη μορφή στενής αντιπαράθεσης αφού οι αναβάτες οδηγούν πολύ κοντά μεταξύ τους.

Νικητής είναι αυτός που θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

Οι αγώνες four-cross ολοκληρώνονται μετά από αρκετους προκριματικούς γύρους.

 

ΠΙΣΤΑ CROSS-COUNTRY (Ολυμπιακό αγώνισμα)

Οι αγώνες του cross-country διεξάγωνται σε κυκλική κυματοειδή διαδρομή( με τεχνικές καταβάσεις, δασικούς δρόμους, βραχώδη μονοπάτια, εμπόδια) των 5 έως 9 χιλιόμετρα η κάθε στροφή. Η διάρκεια του αγώνα ποικίλλει από 1 ώρα και 45 λέπτά για την κατηγορία των γυναικών έως 2 ώρες και 30 λεπτά για την κατηγορία των αντρών.