Το πιο ιστορικό Μοναστήρι της Κρήτης 

Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου .Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500μ, σε ένα εύφορο υψίπεδο με ελαιώνες, αμπελώνες, πεύκα, κυπαρίσσια και πρίνους. Γύρω από το μοναστήρι υπάρχουν πολλά γραφικά εξωκλήσια.Δίπλα από τη μονή ξεκινάει το πανέμορφο Αρκαδιώτικο Φαράγγι.

Αρκαδιώτικο Φαράγγι

Η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως του μοναστηριού  πιθανολογείται τον 12ο αιώνα σε φέουδο της οικογένειας Καλλέργη. Κατά μια άλλη εκδοχή, το όνομα της οφείλεται στον μοναχό Αρκάδιο που ίδρυσε τη μονή κατά τον 16ο αιώνα. Κατά τη Τουρκοκρατία η μονή ονομαζόταν και Τσανλί Μαναστίρ (δικαιούχος κώδωνας). Οι μοναχοί της μονής είχαν αποσπάσει το δικαίωμα από τους Τούρκους να κτυπούν την καμπάνα αντί του σήμαντρου.

Ο αρχικός ναός του μοναστηριού ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και ερείπια του διατηρούνται στο βορειοδυτικό τμήμα του περίβολου. Το 1672, η μικρή ως τότε μονή μετατράπηκε σε κοινόβιο και ανοικοδομήθηκε ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που δεσπόζει σήμερα στο κέντρο του περιβόλου.

Μονή Αρκαδίου

Τα κτίρια περιλαμβάνουν χώρους φιλοξενίας.Το ηγουμενείο, την τράπεζα, τα μαγειρεία, το φούρνο, το ζυμωτήριο, τις τροφιμαποθήκες, δεξαμενή, τη φάμπρικα λαδιού και οίνου, κλπ. Μερικές αίθουσες έχουν μετατραπεί σε μουσείο σπουδαίες εκκλησιαστικές συλλογές από άμφια, εικόνες, ιερά σκεύη, βιβλία. Χειρόγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με την επανάσταση του 1866.

Η ισχυρή οχύρωση του Αρκαδίου προσέλκυε τους επαναστατημένους Κρητικούς με αποτέλεσμα να πυρποποληθεί από τους Οθωμανούς πολλές φορές, κατά το 1646, το 1821 και το 1866. Πολλά τούρκικα και ελληνικά έγγραφα αναφέρονται στη ζωή και στις περιπέτειες του μοναστηριού που ήταν σε θέση να διατρέφει ή να αποκρύπτει καταζητούμενους.Να παρέχει στοιχειώδη παιδεία, να ενισχύει ηθικά την περιοχή και να ηγείται των εθνικών υποθέσεων.

Το Αρκάδι ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας

Πανοραμική άποψη Μονής Αρκαδίου

Το Αρκάδι αποτελεί σίγουρα το ιστορικότερο μοναστήρι της Κρήτης.Υπήρξε το ιερότερο σύμβολο των Αγώνων των Κρητικών για την Ελευθερία. Εδώ έγινε το τραγικό ολοκαύτωμα του 1866 με την ανατίναξη της οιναποθήκης στην οποία φυλούσαν οι επαναστάτες την πυρίτιδα. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του νησιού το 1898.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Ώρες λειτουργίας:
01Απρ – 31Μάι Δευ-Κυρ, 09.00-19.00
01Ιούν – 30Σεπ Δευ-Κυρ, 09.00-20.00
01Οκτ – 31Οκτ Δευ-Κυρ, 09.00-19.00
01Νοέ – 30Νοέ Δευ-Κυρ, 09.00-17.00
01Δεκ – 31Μάρ Δευ-Κυρ, 09.00-16.00

Αν θέλετε να γνωρίσετε την ιστορική Μονή Αρκαδίου και να ξεναγηθείτε σε αυτήν, μέσα από μια μοναδική διαδρομή κρητικού τοπίου με λεωφορεία της εταιρείας μας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Κόστος εκδρομής 25 ευρώ.