Εκεί που το Θείο Μυστήριο συναντά το γαλάζιο της θάλασσας

Η Μονή Κουδουμά κτισμένη μέσα σε ένα αμιγώς κρητικό τοπίο.Βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού «Καταρράκτης» στα Αστερούσια Όρη.Μόλις 80 χλμ νότια από την πόλη του Ηρακλείου και απέχοντας  40 μ από την πανέμορφη παραλία του Κουδουμά. Είναι από τις πλέον απομονωμένες μονές της Κρήτης, καθώς η πρόσβαση από το Ηράκλειο απαιτεί 2,5 ώρες.

Ιερά Μονή Κουδουμά

Στην πορεία προς τη Μονή το πευκοδάσος του Κουδουμά και η εκπληκτική θέα στη θάλασσα, προκαλούν μια πρωτόγνωρη αίσθηση.

Ο κεντρικός ναός, σταυροειδής και κτισμένος ως μονόκλιτος αρχικά σε σπηλιά, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.   Η περιοχή είναι γεμάτη σπηλιές .Σε πολλές από αυτές αποσύρονται και προσεύχονται οι μοναχοί, ενώ πολλές έχουν διαμορφωθεί σε εξωκλήσια.

Από τη μονή ξεκινάει ένα ενδιαφέρον μονοπάτι.Καταλήγει στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου. Άλλο ένα που καταλήγει στο Αββακόσπηλιο. Κάποιοι περπατούν το πανέμορφο μονοπάτι που ξεκινάει από τις Στέρνες (διάρκειας 3 ωρών) και διέρχεται μέσα από το πανέμορφο πευκοδάσος. Την άνοιξη διεξάγεται και αγώνας δρόμου ανωμάλου εδάφους 22.5 χιλιομέτρων (Στέρνες – Κουδουμάς).

Το εσωτερικό της Μονής

Η Μονή Κουδουμά είναι αφιερωμένη στην Παναγία .Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε πλήθος κόσμου κατεβαίνει στο μοναστήρι από την προηγούμενη μέρα.Διανυκτερεύει στους ξενώνες και στην παραλία.

Μια άλλη μεγάλη γιορτή στην Μονή Κουδουμά είναι στις 10 Ιουλίου. Τιμούνται οι Αγιοι Ευμένιος και Παρθένιος, οι μοναχοί που έκτισαν το μοναστήρι το 19ο αιώνα.

Η Μονή Κουδουμά αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες πανέμορφα Μοναστήρια της Κρήτης που σίγουρα αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

Η Minoan Congress and Tours αναλαμβάνει τη μεταφορά και ξενάγηση σας σε αυτή την υπέροχη Μονή αλλά και στα γραφικά χωριά που βρίσκονται κοντά σε αυτήν. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε πληροφορία που θα χρειαστείτε.

Προηγούμενο άρθροΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επόμενο άρθροΔιοργάνωση κατασκήνωσης για παιδιά 7-17 ετών