Το πιο επιβλητικό μοναστήρι της Κρήτης-Μονή Τοπλού

Η ιστορία της  Μονής Τοπλού βρίσκεται στα βάθη των αιώνων, από την εποχή ακόμα της Ενετοκρατίας στο νησί της Κρήτης.

Στην βορειοανατολική άκρη του νησιού και περίπου 10 χιλιόμετρα μετά τη Σητεία και μέσα από μια μοναδική διαδρομή θα φθάσει ο επισκέπτης στο πανέμορφο και ιστορικό αυτό μοναστήρι.Με την επιβλητικότητα του εντυπωσιάζει από μακριά καθώς περιτριγυρίζεται από τοίχο ύψους 10 μέτρων.

Στη Μονή υπάρχει Μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών που φτιάχτηκαν από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 18ο και 19ο αιώνα.

Το εσωτερικό της Μονής

Στην Μονή Τοπλού σώζονται επίσης εικόνες από τον 15ο αιώνα.Αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης όπως Ευαγγέλια, αργυρο-επίχρυσοι σταυροί και Πατριαρχικά Συγγίλια. Σουλτανικά Φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα.

Στην πρόσοψη του καθολικού (κύριου ναού του μοναστηριού) υπάρχει η επιγραφή της “Διαιτησίας των Μαγνήτων”.Περιγράφει τις προστριβές της αρχαίας πόλης Ιτανος με την Ιεράπετρα για το νησί Λεύκη Η Λεύκη αποτελούσε έναν πολύ σημαντικό  σταθμός αλιείας σπόγγων και κοχυλιών στην αρχαία Κρήτη.

Πανοραμική άποψη Μονής Τοπλού

Η μονή έχει τέσσερις μοναχούς σήμερα.Διαθέτει μεγάλη περιουσία και επιρροή στην περιοχή, με την μοναδική προσωπικότητα του Ηγουμένου της της δίνει πνοή.Τις τελευταίες δεκαετίες παράγει εξαιρετικά προιόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως κρασί, λάδι και ρακή.Αυτά φέρουν την ονομασία «Τοπλού» και μπορείτε να τα αγοράσετε αν επισκεφτείτε το μοναστήρι.

Η Μονή Τοπλού είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά μεταξύ 9 πμ – 1 μμ και 2 – 6 μμ.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το περίφημο φοινικόδασος του Βάι με τα κρυστάλλινα νερά και την πανέμορφη παραλία του.

Το φοινικόδασος του Βάι

Η Minoan Congress and Tours κατόπιν συνεννοήσεως, μπορεί να σας ξεναγήσει στο υπέροχο αυτό Μοναστήρι.

Κόστος εκδρομής 30 ευρώ/άτομο.Επικοινωνήστε μαζί μας.