Η ιστορία της επιβλητικής Μονής Τοπλού βρίσκεται στα βάθη των αιώνων, από την εποχή ακόμα της Ενετοκρατίας στο νησί της Κρήτης.

Στην βορειοανατολική άκρη του νησιού και περίπου 10 χιλιόμετρα μετά τη Σητεία και μέσα από μια μοναδική διαδρομή θα φθάσει ο επισκέπτης στο πανέμορφο και ιστορικό αυτό μοναστήρι, που με την επιβλητικότητα του εντυπωσιάζει από μακριά καθώς περιτριγυρίζεται από τοίχο ύψους 10 μέτρων.

Στη Μονή υπάρχει Μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών που φτιάχτηκαν από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 18ο και 19ο αιώνα.

Στην Μονή Τοπλού σώζονται επίσης εικόνες από τον 15ο αιώνα, καθώς επίσης αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης όπως Ευαγγέλια, αργυρο-επίχρυσοι σταυροί, Πατριαρχικά Συγγίλια, Σουλτανικά Φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα.

Στην πρόσοψη του καθολικού (κύριου ναού του μοναστηριού) υπάρχει η επιγραφή της «Διαιτησίας των Μαγνήτων», που περιγράφει τις προστριβές της αρχαίας πόλης Ιτανος με την Ιεράπετρα για το νησί Λεύκη, που αποτελούσε έναν πολύ σημαντικό  σταθμός αλιείας σπόγγων και κοχυλιών στην αρχαία Κρήτη.

Η μονή έχει τέσσερις μοναχούς σήμερα, αλλά διαθέτει μεγάλη περιουσία και επιρροή στην περιοχή, με την μοναδική προσωπικότητα του Ηγουμένου της να δίνει πνοή στη Μονή Τοπλού, παράγοντας τις τελευταίες δεκαετίες εξαιρετικά προιόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως κρασί, λάδι και ρακή, που φέρουν την ονομασία «Τοπλού» και μπορείτε να τα αγοράσετε αν επισκεφτείτε το μοναστήρι.

Η Μονή Τοπλού είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά μεταξύ 9 πμ – 1 μμ και 2 – 6 μμ.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το περίφημο φοινικόδασος του Βάι με τα κρυστάλλινα νερά και την πανέμορφη παραλία του.

Η Minoan Congress and Tours κατόπιν συνεννοήσεως, μπορεί να σας ξεναγήσει στο υπέροχο αυτό Μοναστήρι. Επικοινωνήστε μαζί μας.