Η Μονή

Στην Μεσσαρά του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Καλυβιανής.

Η ιστορία της

Από τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε ανδρικό Μοναστήρι, απομεινάρι του οποίου είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, του 14ου αιώνα, στο οποίο κατά την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργός εικόνα του Ευαγγελισμού, μικρή σε μέγεθος και λαϊκής τέχνης. Το Μοναστήρι αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί έγιναν ομολογητές και μάρτυρες της πίστεως.

Ακολούθησε μια περίοδος που οι μοναχοί σκορπισμένοι από τον φόβο των Τούρκων ζούσαν σαν καλυβίτες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Όσιος Χαράλαμπος από της Δαφνές Τεμένους. Ο τάφος του υπάρχει πίσω από το Ιερό του Καθολικού της Μονής.Λίγο πιο αριστερά βρίσκεται Ναός αφιερωμένος σ΄αυτόν. Εορτάζει στα εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.

Τα βιβλία της Μονής, χρονολογούνται από το έτος 1873.Αυτά δείχνουν πως επιτελείτο και τότε φιλανθρωπικό έργο.Προς τους φυλακισμένους, άπορους, νόθα και ορφανά παιδιά, σχολεία κτλ.

Στις αρχές του 20ου αιώνα με εντολή του τότε Επισκόπου Αρκαδίας κ. Βασιλείου Μαρκάκη, κτίζεται το έτος 1927 ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Τώρα λειτουργεί ως καθολικό της Μονής.

Η Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία με τη χειροθεσία των πρώτων αδελφών με σκοπό τη λατρεία του Θεού και τη φιλανθρωπία.

Το έργο της

Ένα συγκρότημα ιδρυμάτων αναπτύσσεται γύρω από τη Μονή. Ορφανοτροφείο «Στοργή της Παναγίας», Γηροκομείο «Οι Άγιοι Δέκα», Κέντρο εφηβικής προστασίας «Η Αγία Σκέπη», Παιδική προστασία «Η Θεοτόκος», Σχολή κοπτικής ραπτικής «Ο Ευαγγελισμός».

Εδώ φιλοξενούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη στοργής και ζεστασιάς και την βρίσκουν απλόχερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και στην ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.Η παρηγοριά και ανακούφιση κάθε ηλικιωμένου που φιλοξενείται στο Γηροκομείο της Μονής.

Παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια Ιεροραπτικής, Αγιογραφίας Υφαντικής, Μουσείο Εκκλησιαστικού και λαογραφικού τύπου, Δημοτικό σχολείο Δημόσιο και Νηπιαγωγείο, για τα παιδιά των ιδρυμάτων και της γύρω περιοχής και κατασκήνωση στον Κόκκινο Πύργο, για τις διακοπές των παιδιών των ιδρυμάτων.

Η Παναγία η Καλυβιανή

Ο επισκέπτης μόλις διαβεί την πόρτα για να εισέλθει στο χώρο της Μονής είναι σίγουρο ότι θα νιώσει ιερό δέος και μια απόκοσμη ζεστασιά.

Η εκδρομή στη μονή

Η Minoan Congress and Tours αναλαμβάνει τη μεταφορά και την ξενάγηση σας στη μονή, κατόπιν συνεννόησης, σε ένα … μικρό ταξίδι που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.Κόστος εκδρομής 20 ευρώ το άτομο!