Η επαφή του ανθρώπου με την φύση-Σχολικές εκδρομές

Η επαφή μας  με τη γη είναι όπως η επαφή του εμβρύου με την μητέρα του.   Ξεκινώντας με αυτή την φράση επισημαίνουμε την σημασία που έχει η επαφή του παιδιού-ανθρώπου με την φύση. Δυστυχώς στις μέρες μας το παιδί-μαθητής έχει απομακρυνθεί από την φύση, και αν ακόμη υπάρχει κάποιου είδους επαφή αυτή δεν είναι ουσιαστική αλλά περισσότερο επιφανειακή.

Παρατηρώντας αυτό το φαινόμενο,  γεννήθηκε η ανάγκη  για ουσιαστική επανασύνδεση του παιδιού με το φυσικό περιβάλλον του,  με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός καινούργιου εγχειρήματος. Το εγχείρημα περιλαμβάνει  εκπαιδευτικά προγράμματα που χωρίζονται σε  τρεις θεματικούς κύκλους με κεντρικό άξονα τον μαθητή και την πρόσληψη γνώσης μέσα από την ουσιαστική επαφή του με την φύση. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σκοπό  την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε ένα χώρο υγιές και φυσικό που θα αναπτύσσει την κοινωνική, συναισθηματική και κυρίως τη περιβαλλοντική τους νοημοσύνη.

Οι θεματικοί κύκλοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι οι εξής:

1) Εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση  γνώσης της κριτικής διατροφής και κουλτούρας

2) Περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής νοημοσύνης  αλλά και την άμεση επαφή του μαθητή με αυτή, και τέλος

 3) Οι εναλλακτικές  δραστηριότητες γύμνασης σώματος – νου μέσα στη φύση.  Αναλυτικότερα, τα βιωματικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την προώθηση γνώσης της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και κουλτούρας περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των μικρών μαθητών σε θέματα υγιεινής διατροφής και σεβασμού στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Κρήτης.

Με εμπειρία και γνώση προσπαθούμε να παντρέψουμε τον γαστρονομικό πολιτισμό με την παράδοση και να μεταφέρουμε στα παιδιά την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται και αλλάζει μόνο η βαθιά γνώση και ο σεβασμός στην τοπική πολιτισμική ταυτότητα μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με ασφαλή και υγιή τρόπο στον εκσυγχρονισμό χωρίς να τους αλλιώσει το πρότυπο του δυτικού πολιτισμού.  Κάθε μάθημα γίνεται ένα παιχνίδι αναπαράστασης της λειτουργικής διαδικασίας , η διάλεξη αλλάζει σε διάλογο με την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών , που με το τραγούδι , την χοροκίνηση και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια  η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε βιωματική εμπειρία.

Τα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα που προσφέρονται είναι τα εξής :

 Α. Από το σιτάρι στο ψωμί .

Β. Από το λάδι στο σαπούνι .

Γ. Όταν το χαρούπι συνάντησε τη σοκολάτα.

Δ. Φρούτα και χρώματα του καλοκαιριού- μαρμελάδα βερίκοκκο.

Ε. Το εορταστικό ψωμί του γάμου στη Κρήτη.

Ζ. Όταν μελώσει το μελομακάρονο…

 Ι. Με τον ήλιο μετ’ αλάτι, με το ξύδι με το λάδι (διατίθεται Μάιο – Ιούνιο).

Έτσι μέσα από την κριτική παρουσίαση , την συσχέτιση του χθες και του σήμερα , τα παιδιά εκτιμούν αγαθά που τους παρέχει ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός ,που θεωρούνται αυτονόητα, αλλά επανεκτιμούν τις διατροφικές συνήθειες , την καταναλωτική συμπεριφορά, την εποχικότητα της τροφής , την συσχέτιση εορτής με συγκεκριμένο φαγητό, τις σχέσεις των ανθρώπων. Οι βιωματικές αυτές δράσεις και αναφορές μπορούν να λειτουργήσουν σαν  στην πρώτη επαφή του παιδιού με τον διατροφικό κρητικό πολιτισμό.

Στην συνέχεια, ο δεύτερος θεματικός κύκλος περιλαμβάνει περιβαλλοντικά βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής νοημοσύνης  αλλά και την άμεση επαφή του μαθητή με αυτή.

 Το παιδί μέσα από το βιωματικό τρόπο διαπαιδαγώγησης μέσα στη φύση αναπτύσσει τα αισθητηριακά του όργανα, μαθαίνει μέσα από αυτήν και για αυτήν. Η εκπαίδευση γίνεται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις  βιωματικού τύπου όπου το παιδί ακουμπάει, εξερευνεί, μαθαίνει. Οι γνώσεις που απορρέουν μέσα από τις σχολικές εκδρομές είναι προσαρμοσμένες στην ύλη του αναλυτικού προγράμματος αλλά και στην καθημερινή  ζωή των παιδιών. Οι σχολικές εκδρομές ενισχύουν την διαδικασία της δράσης. Το παιδί δηλαδή δρα και η γνώση έρχεται μέσα από το βίωμα. Ο μαθητής δεν είναι παθητικός δέκτης αλλά αντίθετα, ενεργεί για να δώσει τα δικά του συμπεράσματα.

Τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται είναι τα εξής:

A : Όταν η φλούδα συνάντησε το χώμα (πρόγραμμα για κομποστοποίηση)

 Β : Σποροδιάσωση

 Γ : Περίπατος αναγνώρισης και συλλογής  άγριων χόρτων- βοτάνων

Φτιάχνοντας μαρμελάδα
Αθλητικές δραστηριότητες

Ο στόχος μας

Στόχος των προγραμμάτων είναι να αναδείξουν την  περιβαλλοντική σημασία που πρέπει να γεννιέται στο κάθε άνθρωπο από την συμπεριφορά του, από τον τρόπο με τον οποίο ζει αλλά και από τον τρόπο στον οποίο μετέχει στην αλυσίδα παραγωγής κατανάλωσης .  Σύμφωνα με τον Goleman, οικολογική νοημοσύνη είναι η ικανότητα προσαρμογής ενός ατόμου-παιδιού στον οικολογικό του χώρο. Είναι η ευαισθησία ή η ενσυνείδηση που βοηθάει το άτομο να διακρίνει τις επιπτώσεις των πράξεών του στον πλανήτη και στην υγεία του. Η οικολογική νοημοσύνη επεκτείνει την ενσυναίσθηση και τις δεξιότητες της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης στα φυσικά οικοσυστήματα.

Παρασκευή σαπουνιού-Σχολικές εκδρομές 2018

Τελευταίος θεματικός κύκλος και εξίσου σημαντικός είναι οι εναλλακτικές  δραστηριότητες γύμνασης σώματος – νου μέσα στη φύση. Προσφέρονται  προγράμματα εκγύμνασης σώματος με έμφαση στο ποδήλατο και την κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών .Ελεύθερο παιχνίδι και χορός για τα πολύ μικρά παιδιά και ανθρώπινο ποδοσφαιράκι για τα μεγαλύτερα.

Όλα τα προγράμματα αναπτύσσονται από ειδικευμένους εκπαιδευτές και γυμναστές κυκλικά χωρίς την απασχόληση των συνοδών καθηγητών η δασκάλων οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν την ημέρα τους στο καταπράσινο περιβάλλον μας.

Το φαγητό που προσφέρεται στους μαθητές και συνοδούς μαγειρεύεται από κρητικά προϊόντα επί τόπου στο μικρό μας εστιατόριο.

Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!!!!! Επικοινωνήστε μαζί μας για την διοργάνωση της εκδρομής σας.

Η Δημιουργική Ομάδα του Minoan Athletic Camp

Προηγούμενο άρθρο1os Νεανικός Διαγωνισμός Ποδηλασίας
Επόμενο άρθροΜονή Παναγίας Καλυβιανής – Το απόκοσμο δέος